دستور زبان فارسی

نشانه‌ های جمع در فارسی؛ چطور کلمات فارسی را جمع ببندیم؟

نشانه‌های جمع در فارسی بسیار انگشت‌شمارند و تنها به پسوندهای جمع «ها» و «ان» ختم می‌شوند. در این مقاله از سری مقالات آموزش صفر تا صد دستور زبان فارسی می‌خواهیم درباره نشانه‌های جمع در فارسی صحبت کنیم و امیدواریم برای شما مفید باشد.

نشانه‌های جمع در فارسی

ها

ها از پرکاربردترین نشانه‌های جمع در فارسی است که در شکل محاوره بیشتر به کار برده می‌شود. در نوشتار هم باید یک نیم‌فاصله از کلمه قرار بگیرد.

مثال: درخت‌ها، قلم‌ها، کاغذها، ماه‌ها

ان

یکی دیگر از نشانه‌های جمع در فارسی ان است که به پایان اسم اضافه می‌شود.

مثال: کوهساران، زنان، مردان، چهارپایان

شاید این سوال برای شما پیش بیاید که پس پسوندهای ون، ین و ات چطور؟ ما که کلماتی مانند روحانیون، گزارشات و دانش‌آموزین را به کار می‌بریم!!

فرضیه شما درست است اما پسوندهای ون، ین و ات در واق نشانه‌های جمع عربی هستند که به فارسی وارد شده‌‌اند و جا خوش کرده‌اند. به کلمات زیر دقت کنید:

مثال: رواقیون، روحانیون، مشرقیون

داوطلبین، سارقین، کاشفین

مرسولات، گزارشات و …

اما اگر دقت داشته باشید این کلمات را به سادگی می‌توان با ها و ان جمع بست و مثلا گفت:

رواقی‌ها، روحانی‌ها، مشرقیان

داوطلبان، سارقان (سارق‌ها)، کاشفان (کاشف‌ها)

مرسوله‌ها، گزارش‌ها و …

اما جمع مکسر چیست؟

جمع مکسر هم الگویی عربی برای جمع بستن کلمات است که به فارسی وارد شده.

مثال: سوانح، آداب، مدارک

و فارسی‌زبانان گاهی به اشتباه جمع‌های مکسر را دوباره جمع می‌بندند و به صورت سوانح‌ها، آداب‌ها و مدارک‌ها به کار می‌برند در حالی‌که به‌راحتی می‌توان گفت سانحه‌ها، آداب، مدرک‌ها و …

پس باید در استفاده از جمع‌های مکسر دقت داشته باشیم و شکل فارسی آن را به کار ببندیم و یا لااقل از جمع بستن دوباره آنها پرهیز کنیم.

نکته پایانی

ممکن است در هنگام تایپ اسم‌های جمع دچار تردید بشوید که چطور باید نیم‌فاصله‌ها را رعایت کنید. ما در سایت ویراستار نرم‌افزاری تهیه کرده‌ایم که مشکلات نیم فاصله در ورد را به صورت خودکار و در کمتر از چند دقیقه برطرف می‌کند. برای آشنایی بیشتر به صفحه برنامه ویرایش متن فارسی مراجعه کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *